De Musical Tag – Laura

De redactie van NIMDB heeft deze Musical Tag ingevuld zodat je iets meer te weten komt over onze voorkeuren qua musicals en acteurs. Dit is de lijst van Laura. We vinden het heel leuk als jij deze vragenlijst ook invult! Zet hem op je site/blog of stuur hem via de e-mail naar ons. Dan zetten wij hem hier neer! Heb je hem ingevuld? Laat het ons weten via Facebook of Twitter. We zijn erg benieuwd naar jullie antwoorden!

Welke musicals heb je gezien?
Pfoe dat zijn er behoorlijk wat. Met wat gezoek en hulp heb ik ze weer op een rijtje. In totaal kom ik uit op 44 verschillende musicals. Op alfabetische volgorde zijn het: American Idiot(UK), Annie, Aspects of Love, Billy Elliot (UK), Charlie and the Chocolate factory (UK), Ciske de Rat, Daddy Cool, De Kleine Blonde Dood, Evita, Fame (NL + Engelse versie in NL), Flashdance, Footloose, Grease (UK), Hairspray, Jersey Boys, Joseph, Legally Blonde, Les Miserables, Lover of Loser, Love Story, Mamma Mia (UK + NL), Mary Poppins, Miss Saigon, Next to Normal, Petticoat, Saturday Night Fever, Shrek, Sister Act, Soldaat van Oranje, Spamalot, Tarzan, The Full Monty, The Lion King (UK), The Little Mermaid, The Producers, The Sound of Music, The Wizard of Oz (UK), Tick Tick Boom, Urinetown, Vijftig Tinten… De Parodie, We Will Rock You, Wicked (NL+UK), Yab Yum en Zorro.

Wat was de eerste musical die je zag?
In Londen ben ik samen met mijn vader naar Mamma Mia geweest. Ik was toen ongeveer 12 jaar en we gingen met zijn tweeën op stedentrip naar Londen. We zaten prachtig vooraan in het midden op de vierde of vijfde rij. Het was mijn eerste ervaring met theater en live optredens en ik was meteen verkocht!

Welke musical heb je als laatste gezien?
Laatst ben ik eindelijk naar Soldaat van Oranje geweest. Ben heel erg blij dat ik daar uiteindelijk toch nog naartoe ben gegaan. De musical is zo indrukwekkend! Vooral het decor, het verhaal en de muziek maken het heel indringend en spectaculair. Zo is een musical in Nederland nog nooit vertelt. Enig kritiekpuntje is de zang maar dat vergeet je weer snel.

Wie is je favoriete musicalacteur?
Hierbij kan ik niet echt kiezen dus ik ga er een paar noemen. René van Kooten staat bij mij toch wel met stip bovenaan. Hij is een geweldige acteur en zanger en ik had het geluk hem tijdens Les Miserables te zien spelen. Geweldig! Freek Bartels zijn stem is geweldig en hij is heel sympathiek. Van de energie van William Spaaij kan een hele musical profiteren, al heb ik hem ook al twee keer in een mindere musical/rol gezien. Als laatste moet ik dan toch nog even Joey Schalker noemen. Sinds ik hem heb gezien in Legally Blonde en The Producers koop ik toch een kaartje als hij ergens in speelt.

Wie is je favoriete musicalactrice?
Ook hierbij ga ik weer geen echte keuze maken. Willemijn Verkaik heeft me echt weggeblazen in Wicked en ik hoop heel erg dat ik haar vaker zal zien spelen. René van Wegberg heeft me elke keer verrast als ik haar zag en heeft me zelfs kunnen overtuigen toen ze ipv Willemijn in Wicked speelde. En dit terwijl ik daar speciaal voor Willemijn voor de tweede keer naartoe ging. Daar was dus wel wat voor nodig! Dan wil ik ook Cindy Bell nog even noemen omdat ze elke rol geloofwaardig speelt en Chantal Janssen voor haar humor.

Welke acteur/actrice hoef je niet per se te zien?
Vroeger was ik niet zo’n fan van Kim-Lian van der Meij. Al kan dit er ook mee te maken hebben omdat ik haar vaak zag als Cindy Bell haar understudy was en ik dan stiekem op Cindy hoopte. Sinds ik haar echter in Legally Blonde heb gezien heeft ze me helemaal overtuigd. Aan de mannen kant hoop ik vaak toch op een understudy als Jim Bakkum de rol heeft. Zingen en acteren kan hij wel maar als hij moet gaan dansen haak ik af.

Welke musical heeft je het meest verrast?
Dit zijn er meerdere geweest maar ik moet eerst toch echt met stip Next to Normal noemen. Nooit eerder had een musical me zo geraakt (heb letterlijk meer dan de helft van de musical zitten huilen). Dat is echt een verhaal wat nog weken door je hoofd spookt. Billy Elliot die ik in Londen heb gezien vond ik daarna heel indrukwekkend. De combinatie met vooral het dansen was geweldig! Ook wil ik hierin Soldaat van Oranje noemen voor de draaiende tribune en het decor, Love Story voor het grijpende verhaal, Spamalot voor de humor en The Producers om de humor, het verhaal en de acteerprestaties.

Welke musical vond je tegenvallen?
Sommige grote musicals zijn me tegen gevallen omdat ik er gewoon meer van had verwacht. Hieronder vallen bijvoorbeeld Mary Poppins, Miss Saigon en Sister Act. Dan zijn er nog wat happy happy dansmusicals die voor mijn smaak toch gewoon te weinig verhaal hebben om echt goed te zijn. Daddy Cool en Saturday Night Fever vallen hier voor mij in. Recent vond ik Tick Tick Boom tegenvallen omdat ik gewoon niet echt in het verhaal kon komen.

Heb je een musical meerdere keren gezien?
Naar verschillende musicals ben ik twee keer geweest. Zo ben ik, na mijn eerste musical ervaring met Mamma Mia in Londen uiteindelijk toch naar de Nederlandse uitvoering geweest. Hier heb ik gelukkig dan ook geen spijt van gehad! Tarzan ben ik twee keer naartoe geweest omdat ik het verhaal en het gebruik van de zaal heel indrukwekkend vond. Naar Wicked ging ik ook een tweede keer om Willemijn Verkaik nog een keer te zien spelen (ik had uiteindelijk René Wegberg maar die deed het ook fantastisch!). Toen Willemijn in de Engelse versie speelde ben ik daar ook nog naartoe gegaan maar had wederom een understudy. Gelukkig was zij ook geweldig. Fame heb ik twee keer in Nederland gezien maar 1x in het Nederlands en 1x in het Engels. Daarnaast heb ik The Producers ook twee keer gezien omdat we door een niet zo toffe behandeling van het Chassé Theater na de premiere nog een keer mochten komen.

Wat is je favoriete musical nummer en cd?
De cd van Legally Blonde heb ik denk ik overal het meeste geluisterd. Daar wordt ik altijd zo vrolijk van. Joseph komt daarbij ook wel dicht in de buurt. Ook van de Engelse CD van American Idiot heb ik erg genoten. Het beste nummer is denk ik toch ‘Defying Gravity’ oftewel ‘Ik lach om zwaartekracht’. Helaas is hier nooit een Nederlandse CD van uitgekomen.

Van welke musical baal je dat je hem niet hebt gezien?
Oei dat is lastig. Heb niet echt een musical gemist die ik echt had willen zien. Zou wel graag de klassiekers zoals Aïda en Elizabeth nog graag een keer zien.

Naar welke musical kijk je uit?
Ik kijk heel erg uit naar War Horse en de Nederlandse versie van Billy Elliot. War Horse vanwege het verhaal en de waarheidsgetrouwe paarden. Billy Elliot omdat deze in Londen zoveel indruk maakte. Kan niet wachten om te zien of hij in het Nederlands ook zo indrukwekkend is.

Wat zijn je 5 favoriete musicals?
Okay zonder te veel na te denken en om hele verschillende redenen zijn het:
Wicked, Soldaat van Oranje, Billy Elliot, Next to Normal en Les Misérables.

Wat is je mooiste musical-moment aller tijden?
Gelukkig heb ik heel veel prachtige muscial momenten meegemaakt. 1 van de indrukwekkendste vond ik wel ‘Ik lach om zwaartekracht’ van Willemijn Verkaik in de musical Wicked. Ik had hier hele hoge verwachtingen van gezien haar optreden op de Uitmarkt. Deze verwachtingen maakte ze meer dan waar. Had echt kippenvel. Dit was dé ultieme showstopper!

Laat hier je review achter

Luister naar The Lion King!

Meest recente musicals

Ciske de Rat A Chorus Line The Bodyguard Soldaat van Oranje The Lion King De Gelaarsde Kat Hair Peter Pan Into the woods