De Musical Tag – Chiara


De redactie van NIMDB heeft deze Musical Tag ingevuld zodat je iets meer te weten komt over onze voorkeuren qua musicals en acteurs. Dit is de lijst van Chiara. We vinden het heel leuk als jij deze vragenlijst ook invult! Zet hem op je site/blog of stuur hem via de e-mail naar ons. Dan zetten wij hem hier neer! Heb je hem ingevuld? Laat het ons weten via Facebook of Twitter. We zijn erg benieuwd naar jullie antwoorden!

Welke musicals heb je gezien?
Nou, dat zijn er nogal wat! Met behulp van een stapel musicalcd’s, theaterkaartjes en een lijst van musical (lang leve deze website, haha!) heb ik het even opgezocht. Hier komen ze: American Idiot (in Dublin), Annie, Aspects of Love, Billy Elliot (op West End én in Nederland), Charlie and the Chocolate Factory (West End), Ciske de Rat, Daddy Cool, De Jantjes, Dirty Dancing, Dreamgirls, Dromen zijn bedrog, Fame, Flashdance, Footloose, Grease (Nederlandse én de Britse versie), Hairspray, Hartsvrienden, Into the woods, Jersey Boys, Joseph, Kleine blonde dood, Legally Blonde, Les Misérables (West End), Lover of Loser, Love Story, Mamma Mia, Mary Poppins, Matilda (West End), Miss Saigon, Moeder ik wil bij de Revue, Next to Normal, Onder de Groene Hemel, Petticoat, Saturday Night Fever, Shrek, Sister Act, Soldaat van Oranje, Spamalot, Tarzan, The Full Monty, The Lion King (West End), The Little Mermaid, The Producers, The Sound of Music, The Wizard of Oz (West End), Tick Tick Boom, Urinetown, War Horse, Wicked, Yab Yum, Zorro.

Wat was de eerste musical die je zag?
Dat was Grease! Op dat moment had ik nog helemaal geen liefde voor musicals, maar ik zag dat Grease in het theater kwam, en aangezien ik de film heel leuk vond, leek me dat wel leuk om heen te gaan! En zo geschiedde. Ik vond het geweldig, en zo is mijn liefde voor musicals geboren!

Welke musical heb je als laatste gezien?
Tick tick boom; een kleine musical met John Vooijs, Renee van Wegberg en Sander van Voorst tot Voorst. Geen standaard musical, maar een verhaal over iemand die een toneelstuk aan het schrijven was; best wel apart, want er zat dus een toneelstuk in een toneelstuk (oké, musical). En een rock-musical, met lekkere up-tempo muziek. En de acteurs deden het ook erg goed!

Wie is je favoriete musicalacteur?
Joey Schalker! Ik zag hem voor het eerst in Legally Blonde (nou ja, waarschijnlijk zelfs al in Dirty Dancing, maar little did I know then…) en hij was hilarisch! Joey speelde daar de sullige, hardwerkende, een beetje nerdy maar superlieve student (die uiteindelijk natuurlijk the right guy bleek te zijn, en ging trouwen met de hoofdpersoon, etc… je kent het wel), en hij speelde dit ontzettend goed en geloofwaardig! Toen hij niet veel later op briljante wijze de rol van de sullige, hysterische Leo Bloom vertolkte in The Producers, wist ik het zeker: deze jongen ga ik volgen! In Soldaat van Oranje zag ik hem nogmaals in een wat sullige (verraders)rol, in Annie als de sullige, mislukte bad guy Rooster Hannigan (ik zie een verband tussen al deze rollen), en daarna nog eens in Flashdance als Jimmy. Ik ben benieuwd naar z’n volgende rol! (P.S. Ik heb sowieso een zwak voor mannen die Joey heten; dat kan er ook iets mee te maken hebben).
En daarnaast vind ik ook Wiliam Spaaij, Freek Bartels en René van Kooten erg leuk/goed! En ook Yves Adang moet ik nog even noemen, omdat hij zo supergoed kan dansen. In Grease (ja, de eerste musical die ik ooit zag) viel hij me hierdoor al op, en toen ik een paar jaar later Fame zag, vroeg ik me af wie toch die jongen was die zo goed kon dansen… dat was Yves dus weer!

Wie is je favoriete musicalactrice?
Hmm, lastig hoor. Ik vind Céline Purcell erg leuk (ook omdat ik al heel lang de serie Kinderen geen Bezwaar keek, en ik haar daar al erg leuk vond), omdat ze ten eerste goed kan zingen en acteren, maar ook erg grappig is. Om dezelfde redenen kan ik ook Chantal Janzen erg waarderen! En dan is er nog Cindy Bell, die ik als eerste zag in Fame en Footloose, waar ze ontzettend goed speelde, en daarna in Hairspray waar ze de rol van Penny zo ontzettend knap en leuk vertolkte! Cindy kan volgens mij iedere rol geloofwaardig spelen.

Welke acteur/actrice hoef je niet per se te zien?

Roman van der Werff. Hij deed mee aan op zoek naar Zorro, en daar vond ik hem niet zo heel goed. Omdat hij het in deze zoektocht echter vrij lang volhield, vond ik dat al irritant. Daarnaast komt hij arrogant over (maar misschien is dat gewoon zijn hoofd). Ook heb ik hem in Jersey Boys gezien, waar hij de understudy was van René van Kooten (tja, dat was dus balen: René speelde niet), en de bad guy speelde. Deze rol kwam op mij niet natuurlijk over, en dat vond ik ook jammer. No offence Roman!

Welke musical heeft je het meest verrast?
Billy Elliot! Deze musical heb ik gezien in London. Tegen de tijd dat ik deze musical ging zien, had ik al heel wat musicals gezien. In Londen wilde ik daarom graag naar een musical gaan die ik nog niet had gezien. Ik las dat Billy Elliot goede recensies kreeg en een publieksfavoriet was, dus daar viel de keuze op. Vrijwel verwachtingsloos ging ik naar deze musical. En die was geweldig! Het verhaal was echt heel gaaf, de muziek was heel sterk, en het jongetje dat Billy Elliot speelde was echt geweldig: wat zit deze musical ontzettend goed in elkaar! Dat was dus een complete verrassing, en ik was ontzettend blij dat ik deze musical had uitgezocht! En ook Next to Normal was écht een verrassing. Vlak voordat ik naar deze musical ging, had ik twee nogal verschillende verhalen gehoord van mensen die er al waren geweest. De ene persoon zei dat hij prachtig was, en de ander vond het helemaal niks. Ook naar deze musical ging ik dus verwachtingsloos. Maar wauw, ikben zelden zo omver geblazen door deze geweldige musical! Het verhaal was vreselijk, ontzettend heftig, maar zo mooi! Ik heb nog nooit zoveel gehuild tijdens een voorstelling. De acteurs waren (bijna) allemaal ontzettend goed, en de muziek was prachtig. Wauw. Ik hoop dat deze musical nog naar West End komt, zodat ik hem nog eens kan zien!
Billy Elliot – Solidarity

Welke musical vond je tegenvallen?
Saturday Night Fever. De musical stond voor de tweede keer in Nederland, en had de eerste keer 2 jaar gedraaid. Dat moest dus wel goed zijn. Daar ging ik heen, maar dat viel zwaar tegen. In deze musical leek de schrijver of regisseur zoveel verhaallijnen te willen proppen, dat hij er aan het eind van de musical achter kwam dat er te weinig tijd was om al deze verhaallijnen uit te werken. Met als resultaat: veel te veel verhaallijnen met een begin en einde, maar daar tussenin nauwelijks ontwikkeling van de verhaallijnen en/of personages. En wat liedjes en dans (daar moest de musical geloof ik op draaien, maar ook dat was niet al te spectaculair) tussendoor. Jammer.

Heb je een musical meerdere keren gezien?
Ja! Grease, zowel in Nederland als in Londen. Ik wilde de eerste musical die ik ooit had gezien en die daardoor dus best wel indruk had gemaakt, gewoon heel graag nog een keer zien. Ook de musical Joseph heb ik twee keer gezien, omdat ik hem erg grappig en vrolijk vond, en de muziek heel leuk!

Wat is je favoriete musical nummer en cd?
Mijn favoriete cd is die van Next to Normal. Deze heb ik echt grijsgedraaid. De muziek is prachtig, zo diepgaand en, doordat het een rockmusical is, ook best wel up-tempo en zeer luisterbaar. Maar vooral prachtig. En mijn favoriete nummer van deze cd is ‘I am the one’ (wie ik ben). Ook de cd’s van Legally Blonde en Billy Elliot (favoriete nummer: Solidarity) heb ik erg vaak gedraaid! Ook de muziek van American Idiot heb ik vaak gedraaid, maar die klinkt meer als een Green Day cd dan als een musical-cd.
Next to Normal – I am the one

Van welke musical baal je dat je hem niet hebt gezien?
Lastig, ik heb er zoveel gezien dat ik niet echt het idee heb dat er iets is geweest dat ik had willen zien, maar waar ik niet naartoe ben geweest. Misschien Lang en Gelukkig. Deze speelde heel recent, en ik wilde hier graag naartoe in Eindhoven. Helaas was die uitverkocht, en ben ik daarom niet gegaan. Hij had me wel erg leuk geleken. En in Londen had ik nog wel naar Horrible Histories gewild!

Naar welke musical kijk je uit?
Billy Elliot! Oké, ik heb hem al in Londen gezien, maar nu komt hij ook naar Nederland en ik ben heel benieuwd hoe deze versie wordt! Dus, kom maar op Joop!

Wat zijn je 5 favoriete musicals?
Billy Elliot, Next to Normal, Soldaat van Oranje, Les Misérables en Mamma Mia. Need I say more?
Mamma Mia – Our Last Summer

Wat is je mooiste musical-moment aller tijden?
Pfoe, dat is echt de moeilijkste vraag uit het rijtje. Ik weet nog wel het moment dat me het meeste bijstaat, en dat was tijdens Next to Normal. Het moment dat je erachter komt dat de zoon (Freek Bartels) eigenlijk niet echt bestaat, maar vlak na zijn geboorte is overleden. In het begin lijkt het namelijk een heel normale tiener te zijn, maar er zit een moment in dat de zoon eigenlijk jarig zou zijn, en dan komt de moeder (Simone Kleinsma) aanlopen met een verjaardagstaart. Op dat moment wordt pas gezegd dat de zoon dood is, en snap je pas waar de musical eigenlijk over gaat. Prachtig, heftig en schokkend moment!

Laat hier je review achter

Luister naar The Lion King!

Meest recente musicals

Ciske de Rat A Chorus Line The Bodyguard Soldaat van Oranje The Lion King De Gelaarsde Kat Hair Peter Pan Into the woods